Home Mirëqenia Çmimet e ushqimeve në nëntor, më të lartat këto 10 vitet e fundit …

Çmimet e ushqimeve në nëntor, më të lartat këto 10 vitet e fundit …

by E Ll

Çmimet botërore të ushqimeve u rritën për të katërtin muaj radhazi në nëntor për të qëndruar në nivelet më të larta të 10 viteve, të udhëhequr nga kërkesa e fortë për grurë dhe produkte qumështi, tha të enjten agjencia e ushqimit e OKB-së.

Indeksi i çmimeve të ushqimit të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), i cili ndjek çmimet ndërkombëtare të mallrave ushqimore më të tregtuara në nivel global, ishte mesatarisht 134.4 pikë muajin e kaluar krahasuar me 132.8 të rishikuar për tetorin.

Shifra e tetorit ishte dhënë më parë si 133.2.

Leximi i nëntorit ishte më i larti për indeksin që nga qershori 2011. Në bazë të vitit në vit, indeksi u rrit me 27.3% muajin e kaluar.

Çmimet e mallrave bujqësore janë rritur ndjeshëm vitin e kaluar, të nxitura nga pengesat e të korrave dhe kërkesa e fortë.

Indeksi i çmimeve të drithërave të FAO-s u rrit me 3.1% në nëntor nga muaji i kaluar dhe ishte 23.2% më i lartë se niveli i tij një vit më parë, me çmimet e grurit që arritën nivelin e tyre më të lartë që nga maji 2011.

FAO tha se çmimet e grurit u mbështetën nga shqetësimet për shirat e paarsyeshëm në Australi dhe pasiguria mbi ndryshimet e mundshme në masat e eksportit në Rusi.

Indeksi i çmimeve të qumështit shënoi rritjen më të madhe mujore, me 3.4% në krahasim me muajin e kaluar. “Kërkesa e fortë globale për importe vazhdoi për gjalpin dhe pluhurat e qumështit ndërsa blerësit kërkuan të siguronin furnizime në vend në pritje të shtrëngimit të tregjeve,” tha FAO.

Çmimet globale të sheqerit u rritën me 1.4% në muaj dhe u rritën gati 40% nga viti në vit. “Rritja u nxit kryesisht nga çmimet më të larta të etanolit,” tha FAO.

Indeksi i çmimeve të mishit shënoi rënien e tij të katërt mujore radhazi, duke rënë 0.9% në muaj, ndërsa çmimet botërore të vajit vegjetal ranë 0.3% në nivelet e tetorit, por çmimet ndërkombëtare të vajit të palmës mbetën të qëndrueshme, tha FAO.

FAO me bazë në Romë uli projeksionin e saj të prodhimit global të drithërave në 2021 në 2.791 miliardë ton nga 2.793 miliardë e vlerësuar një muaj më parë, sipas parashikimit të ofertës dhe kërkesës për drithëra.

Megjithatë, prodhimi i pritshëm botëror i drithërave do të ishte ende një rekord, tha FAO.

“Ulëzimi nga muaji në muaj është kryesisht rezultat i një prodhimi të pritshëm pak më të vogël global të drithërave të trashë, duke reflektuar parashikime të reduktuara për prodhimin e elbit dhe melekuqe,” tha FAO.Përdorimi botëror i drithërave në 2021/22 parashikohej të rritet me 1.7% mbi nivelin 2020/21, duke arritur në 2.810 miliardë tonë. Parashikimi i FAO-s për rezervat botërore të drithërave deri në mbylljen e sezoneve në vitin 2022 ishte 822 milionë ton, 2.9 milionë tonë më shumë që nga nëntori, por ende 0.7% më poshtë nga nivelet e hapjes.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!