Home News Çfarë po përpiqet të arrijë Serbia? Përse po mobilizon ushtrinë?

Çfarë po përpiqet të arrijë Serbia? Përse po mobilizon ushtrinë?

by E Ll

Në vitin 2019, Serbia pushtoi titujt kryesorë duke kapërcyer Kroacinë (anëtare të NATO -s) si shpenzuesi më i madh ushtarak i rajonit të Ballkanit, duke shpenzuar 1.14 miliardë dollarë, një rritje prej 43% nga viti i kaluar.

Këtë vit, buxheti i mbrojtjes i Serbisë pothuajse u dyfishua nga shifra e vitit 2018 prej 700 milion dollarë në rreth 1.5 miliardë dollarë, sipas specialistëve të inteligjencës me burim të hapur në Janes Defense Budgets.

Vitin e kaluar, teksa pandemia intensifikohej shumë serbë vunë në dyshim përparësitë e vendit sepse në nëntor u raportua se më shumë para po shpenzoheshin për armë sesa për përmirësimin e spitaleve COVID-19.

Ndërkohë, shfaqjet e fuqisë ushtarake janë bërë të rregullta.

Në shtator, ndërsa uniteti serb u festua si pjesë e një feste të re kombëtare, Presidenti Aleksandar Vuçiç tha se ushtria ishte “pesë herë më e fortë” se disa vjet më parë, pasi ai njoftoi shpenzime më të mëdha.

Pas një stërvitjeje ushtarake të qershorit në rajonin e Sanxhakut, Vuçiç tha se ushtria do të “rritet në mënyrë drastike në nëntë muajt e ardhshëm”, dhe “do të jetë gjithmonë në gjendje të mbrojë vendin dhe popullin tonë”.

Njoftimet kanë bërë që disa në vendet fqinje si Bosnja dhe Hercegovina, Kosova dhe Mali i Zi të jenë të kujdesshëm në lidhje me motivet e Serbisë, veçanërisht në mes të thirrjeve të Ministrit të Brendshëm Aleksandar Vulin për formimin e një “Bote Serbe”.

Vulin ka thënë vazhdimisht në publik dhe media lokale se të gjithë serbët duhet të bashkohen politikisht nën drejtimin e Beogradit, dhe “me kalimin e kohës, në mënyrë paqësore … të bashkohen zyrtarisht”, duke sugjeruar që ata të bashkojnë territoret ku ata jetojnë.

Kritikët i kanë kritikuar thirrjet e tij si një version i përditësuar i ideologjisë së Serbisë së Madhe të viteve 1990, i cili arriti kulmin me luftën dhe spastrimin etnik në rajon.

Reuf Bajrovic, bashkëkryetar i organizatës SHBA-Evropë, i tha Al Jazeera se ai beson se Vuçiç po përgatitet të përdorë forcën ushtarake në Kosovë dhe Bosnjë.

“Mercenarët e stërvitur nga Rusia në Bosnjë dhe Mal të Zi janë pjesë përbërëse e strategjisë ushtarake serbe për rajonin. Është një kopje e veprimeve të [Presidentit rus Vladimir] para-pushtimit të Putinit në Gjeorgji dhe Ukrainë, “tha Bajrovic.

Zyrtarët e qeverisë Vuçiç kanë deklaruar hapur se Serbia do të përdorë forcën ushtarake në zonën e saj.

Javën e kaluar, në kufirin Serbi-Kosovë tensionet u përshkallëzuan për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi targat. Vuçiç i dha NATO-s një ultimatum prej 24 orësh për të reaguar në rast të shpërthimit të dhunës kundër serbëve të Kosovës.

“Ne kemi 14 MiG-29 tani,” tregoi Vuçiç duke u thënë zyrtarëve perëndimorë në një talk show serb. “Ata menduan se po bëja shaka … A nuk ka Serbia të drejtë të përdorë helikopterët dhe aeroplanët e saj në Serbinë qendrore?”

Situata është e rrezikshme. NATO duhet të bëjë të qartë se nuk do të tolerojë mobilizimin serb të forcave kundër fqinjëve të saj, siç bëri javën e kaluar kundër Kosovës, e cila nuk ka ushtri.

Pikëpyetje

Ku po shkon politika e mbrojtjes serbe?

“Shumica e dokumenteve planifikuese dhe strategjike të [Serbisë] mbeten të fshehura nga sytë e publikut ose nuk ekzistojnë,” thotë Marija Ignjatijevic, studiuese në Qendrën e Beogradit për Politikat e Sigurisë. Duke shpjeguar se rritjet e buxhetit ushtarak bëhen “ad hoc” në përputhje me interesat e politikës së jashtme.

“Për më tepër, Forcat e Armatosura Serbe dhe armatimi keqpërdoren vazhdimisht në stërvitjet dhe paradat pompoze të transmetuara në shkallë kombëtare, të ndjekura nga fushatat tabloidale – me qëllim të konsolidimit të pushtetit dhe fitimit të më shumë votave, por edhe për të shënuar në lojërat gjeostrategjike,” tha Ignjatijevic.

Andrew MacDonald, analist kryesor në Janes Defense Budgets, i tha Al Jazeera se në vitin 2021, shpenzimet e mbrojtjes të Serbisë u rritën në 2.6% të PBB -së së saj, “padyshim jashtë normës së vendit” dhe “mbi mesataren, veçanërisht për Evropën”.

Serbia po forcon lidhjet e saj me Rusinë dhe Kinën, duke zvogëluar aspiratat e saj evropiane dhe duke u përqëndruar në ” Botën Serbe, një tjetër emër për Serbinë e Madhe.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!