Home Këshilla Çfarë i shkakton dielli lëkurës, si të mbrohemi dhe produkti i duhur për këtë situatë.

Çfarë i shkakton dielli lëkurës, si të mbrohemi dhe produkti i duhur për këtë situatë.

by E Ll

Trupat tanë janë ndërtuar në mënyrë të tillë që të shfrytëzojnë të mirat që sjell dielli. Rrezet e tij na ndihmojnë të mbajmë rutinën e gjumit në parametrat e duhur, kështu mund të qëndrojmë zgjuar ditën dhe të flemë mirë gjatë natës. Kur një person merr pak diell mund të jetë i prirur ndaj një forme depresioni që njihet si çrregullim afektiv sezonal. Shfaqet veçanërisht në muajt e dimrit. Rrezet e diellit gjithashtu ndihmojnë lëkurën tonë të prodhojë vitaminë D, e cila është e nevojshme për funksionimin dhe shëndetin normal të kockave. Megjithatë, pikërisht këto rreze mund të shkaktojnë edhe shumë dëme.

Drita e diellit udhëton në Tokë si një përzierje rrezesh ose valësh të dukshme dhe të padukshme. Valët e gjata, si valët e radios, janë të padëmshme për njerëzit. Por valët më të shkurtra, si drita ultravjollcë (UV), mund të shkaktojnë probleme. Ndër më të gjatat nga këto rreze UV ​​që arrijnë në sipërfaqen e Tokës janë rrezet UVA. Ndërsa tek më të shkurtrat futen rrezet UVB. Ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve UVB mund të çojë në djegie nga dielli. Rrezet UVA mund të udhëtojnë më thellë në lëkurë sesa rrezet UVB, por të dyja mund të ndikojnë në shëndetin e lëkurës tuaj. Kur rrezet UV hyjnë në qelizat e lëkurës, ato shqetësojnë proceset delikate që ndikojnë në rigjenerimin dhe pamjen e lëkurës.

Me kalimin e kohës, ekspozimi ndaj këtyre rrezeve e bën lëkurën më pak elastike. Lëkura madje mund të trashet dhe të duket e rrudhosur ose e holluar. Sa më shumë ekspozim ndaj diellit të keni, aq më herët plaket lëkura.

Ndërsa plakeni, bëhet më e vështirë për lëkurën që ajo të riparohet vetë. Me kalimin e kohës, dëmtimi UV mund të ndikojë dhe në indin lidhës të saj. Si rezultat, lëkura mund të krijojë më shumë rrudha dhe vija.

Ekspozimi i tepërt në diell gjithashtu mund të rrisë rrezikun për kancer të lëkurës. Kur drita UV hyn në qelizat e lëkurës, ajo mund të dëmtojë materialin gjenetik (të quajtur ADN). Dëmtimi i ADN -së mund të shkaktojë ndryshime në qeliza që i bën ato të rriten dhe ndahen me shpejtësi. Kjo rritje mund të çojë në grumbuj qelizash shtesë të quajtura që më vonë quhen tumor, ose lezë. Këto mund të jenë kanceroze (malinje) ose të padëmshme (beninje).

Kanceri i lëkurës mund të shfaqet së pari si një njollë e vogël në lëkurë. Por ka disa kancere që arrijnë thellë në indet përreth. Ato gjithashtu mund të përhapen nga lëkura në organet e tjera të trupit.

Çdo vit, më shumë se 2 milion njerëz trajtohen për 2 lloje të kancerit të lëkurës: karcinoma e qelizave bazale dhe qelizave skuamoze. Këto kancere shihen si tek njerëzit e moshuar ashtu edhe tek të rinjtë.

Melanoma është një lloj më pak i zakonshëm por më serioz i kancerit të lëkurës që lind nga qelizat që sigurojnë pigment (ngjyrë) në lëkurë.

Rreziku juaj për melanoma është më i lartë nëse anëtarët e familjes kanë pasur kancer të lëkurës ose nëse keni pasur tashmë melanoma ose një lloj tjetër kanceri. Një faktor kryesor rreziku për melanomën është të kesh një numër të madh nishanesh, ose të kesh nishane të mëdha të sheshta me forma të parregullta. Djegiet nga dielli, veçanërisht gjatë fëmijërisë, gjithashtu mund të rrisin rrezikun për melanoma.

Mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin e lëkurës dhe për të parandaluar kancerin e lëkurës është të kufizoni ekspozimin në diell. Shmangni kohën e zgjatur në diell dhe zgjidhni të jeni në hije dhe jo në drejtim të rrezeve të diellit që bien në mënyrë direkte. Vishni veshje mbrojtëse dhe syze dielli dhe përdorni krem mbrojtës nga ora 10 e mëngjesit deri në 4 pasdite.

Kremi kundër diellit është veçanërisht i rëndësishëm në atë kohë, kur rrezet e diellit janë më intensive. Kremi më i mirë për këtë funksion është REPARANDO. Duke qenë një krem rigjenerues, REPARANDO forcon lëkurën duke ndikuar në shtresat më të thella. Ai dhuron  shkëlqim dhe zbut rrudhat/linjat e holla. Falë përbërësve organik kremi neutralizon efektet e faktorëve të jashtëm që stresojnë lëkurën duke jo vetëm mbrojtur dhe përmirësuar teksturën e lëkurës por edhe duke e tonifikuar atë. Mund të përdoret gjerësisht, nga të gjitha moshat dhe gjinitë. Edhe nga personat që vuajnë nga dermatitet, ekzema dhe psoriasis, pasi ka efekt zbutës dhe qetësues.

Për të filluar mbrojtjen ideale dhe për t`i siguruar lëkurës një shëndet më të mirë REPARANDO është një domosdoshmëri.

Dëmtimi nga dielli ka pasoja afatshkurtra dhe afatgjata. Një shenjë e dukshme e dëmtimit të diellit është djegia nga dielli. Në formën fillestare duket si lëkurë e kuqe, e përflakur që ndihet më e ngrohtë se zakonisht. Në raste më të rënda, ajo shoqërohet me flluska, si dhe nauze ose marramendje. Me pak fjalë, djegia nga dielli mund të jetë shumë serioze.

Pasojat më afatgjata të ekspozimit të pambrojtur në diell përfshijnë ngjyrën e thatë dhe të pabarabartë të lëkurës. Dielli mund të thajë lëkurën dhe të pakësojë nivelet e tij të acideve yndyrore esenciale, duke e lënë lëkurën të duket dhe të ndjehet e thatë. Dëmtimi nga dielli gjithashtu ngadalëson ritmin e rinovimit të qelizave të lëkurës, duke shkaktuar një grumbullim të qelizave të vjetra, të vdekura të lëkurës që rezultojnë në lëkurë të ngjeshur.

Një nga shenjat më të dukshme dhe afatgjata të dëmtimit të diellit është çngjyrosja (njollat ​​e errëta ose hiperpigmentimi më i përhapur, me njolla) për shkak të ekspozimit në diell. Njollat ​​kafe vijnë sepse drita UV shkakton prodhimin e tepërt të melaninës brenda lëkurës. Në mungesë të kremrave të diellit me spektër të gjerë, lëkura prodhon melaninë për të mbrojtur veten nga dëmtimi i diellit. Për shumë njerëz, melanina e tepërt prodhohet në mënyrë të pabarabartë dhe përqendrohet në zona më të vogla, duke shkaktuar shenja kokëfortë të pigmentimit.

Dëmtimi nga dielli mund të shkatërrojë kolagjenin dhe elastinën edhe në lëkurën tuaj. Kolagjeni është një proteinë që ruan qëndrueshmërinë e lëkurës dhe elastina është fibra mbështetëse që lejon lëkurën të ketë elasticitet. Degradimi i kolagjenit dhe elastinës në shtresat më të thella të lëkurës mund të rezultojë në shenja të parakohshme të plakjes së lëkurës, të tilla si rrudhat dhe vijat e holla.

Të gjitha këto mund të reduktohen nëse fillon përdorimin e REPARANDO. Mbro lëkurën nga të gjitha këto problematika dhe riktheji vitalitetin që meriton.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!