Home Këshilla Çfarë duhet të dini për inflamacionin në lëkurë?

Çfarë duhet të dini për inflamacionin në lëkurë?

by admin

Çfarë është inflamacioni i lëkurës?

Sistemi juaj imunitar është i rëndësishëm për ruajtjen e shëndetit tuaj të përgjithshëm. Si çdo pjesë tjetër e trupit tuaj, lëkura juaj mund të përfshihet në përgjigjet imune. Inflamacioni në lëkurë shpesh shkakton formimin e skuqjes. Zakonisht është një përgjigje nga sistemi juaj imunitar ndaj kushteve të tilla si:

 • Infeksionet
 • Sëmundje ose gjendje e brendshme
 • Reaksion alergjik

Ju mund të njiheni me disa nga shkaqet e zakonshme të inflamacionit të lëkurës, sikurse janë:

 • Dermatiti
 • Psoriaza
 • Infeksione te ndryshme të lëkurës

Cilat janë simptomat e inflamacionit të lëkurës?

Disa nga simptomat e inflamacionit të lëkurës mund të përfshijnë:

Skuqje të cilat mund të ndryshojnë në varësi të shkakut të inflamacionit:

 • Mund të jetë i butë ose me luspa
 • Mund të kruhet
 • Skuqje e lëkurës
 • Flluska ose akne
 • Trashje e lëkurës në zonën e prekur

Çfarë e shkakton inflamacionin e lëkurës?

Inflamacioni ndodh kur sistemi juaj imunitar i përgjigjet një stimuli ose shkaktari. Ka shumë lloje të ndryshme të qelizave në sistemin imunitar që janë të përfshirë në inflamacion.

Këto qeliza lëshojnë një sërë substancash që mund të zgjerojnë enët e gjakut dhe t’i bëjnë ato më të përshkueshme. Kjo lejon që përgjigja imune të arrijë zonën e prekur më lehtë. Ajo gjithashtu çon në shumë nga simptomat e shoqëruara me inflamacion, duke përfshirë skuqjen, nxehtësinë dhe ënjtjen.

Disa nga shkaqet e mundshme të inflamacionit të lëkurës janë:

 • Reaksion alergjik
 • Sëmundje bakteriale, virale ose infeksione të ndryshme
 • Faktor gjenetik
 • Baktere në lëkurë

Si mund t’a trajtoni inflamacionin e lëkurës

Nëse gjendja juaj është shkaktuar nga një alergji, do të duhet të shmangni shkaktarin për inflamacionin e lëkurës tuaj. Ka shumë trajtime të ndryshme në dispozicion për trajtimin e inflamacionit të lëkurës. Lloji i trajtimit do të varet nga shkaku i inflamacionit tuaj. Ju duhet të kryeni një vizitë tek mjeku përcaktuar trajtimin që do të funksionojë më mirë për gjendjen tua

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!