Home News Britania raporton më shumë se 150,000 vdekje nga COVID-19

Britania raporton më shumë se 150,000 vdekje nga COVID-19

by E Ll

Qeveria britanike raportoi se më shumë se 150,057 njerëz kanë vdekur nga COVID-19 brenda 28 ditëve nga testimi pozitiv për virusin pasi u regjistruan 313 vdekje të reja të shtunën.

Kryeministri Boris Johnson tha në një deklaratë se pandemia e koronavirusit “ka marrë një humbje të tmerrshme” në vend dhe inkurajoi njerëzit të vaksinohen me doza përforcuese.

“Secili prej tyre është një humbje e thellë për familjet, miqtë dhe komunitetet e prekura, dhe mendimet dhe ngushëllimet e mia janë me ta”, tha Johnson. “Rruga jonë për të dalë nga kjo pandemi është që të gjithë të marrin përforcuesin e tyre ose dozën e parë ose të dytë nëse nuk e kanë marrë ende.”

Qeveria numëron vdekjet nga koronavirusi me dy masa: ata që rezultuan pozitivë për sëmundjen brenda katër javësh nga vdekja e tyre dhe ata, certifikatat e vdekjes së të cilëve rendisin COVID-19 si shkakun e tyre të vdekjes edhe nëse nuk kishin testuar për virusin para se të vdisnin.

Ka pasur 173,248 vdekje që i atribuohen COVID-19 në certifikatat e vdekjes në vend që nga 24 dhjetori, tregojnë të dhënat.

Britania është vendi i shtatë që ka kaluar 150,000 vdekje të raportuara, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Shtetet e Bashkuara kanë parë numrin më të madh të vdekjeve gjatë pandemisë, me 826,022 – e ndjekur nga Brazili me 619,513 vdekje, India me 483,178 vdekje, Rusia me 314,604 vdekje, Meksika me 299,842 vdekje dhe Peruja me 202,904 vdekje.

Britania regjistroi 146,390 raste të koronavirusit të shtunën, ndërsa varianti shumë i transmetueshëm i Omicron përhapet në të gjithë vendin, duke rritur numrin e pranimeve në spital dhe vdekjeve pavarësisht se konsiderohej më pak i rëndë se variantet e mëparshme.

Ekspertët shëndetësorë kanë rekomanduar marrjen e një doze të tretë përforcuese të vaksinës për të mbrojtur kundër variantit Omicron. Britania ka administruar 35.27 milionë doza përforcuese që nga e shtuna.

Sidoqoftë, këshilltarët e qeverisë britanike rekomanduan të Premten kundër dhënies së dozave të katërta të një vaksine për të moshuarit dhe në vend të kësaj të fokusojnë prioritetet në marrjen e vaksinës së tretë nga shumica e popullsisë në të gjitha grupmoshat.

“Të dhënat aktuale tregojnë se doza përforcuese po vazhdon të ofrojë nivele të larta mbrojtjeje kundër sëmundjeve të rënda, madje edhe për grupmoshat më të rrezikuara”, tha Wei Shen Lim, kryetar i imunizimit ndaj COVID-19 për Komitetin e Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin.

“Për këtë arsye, komiteti ka arritur në përfundimin se nuk ka nevojë të menjëhershme për të futur një dozë të dytë përforcuese, megjithëse kjo do të vazhdojë të rishikohet.”

Këshilltarët rekomanduan që të gjithë njerëzit e pavaksinuar të paraqiten për të marrë dy dozat e para të vaksinës “sa më shpejt të jetë e mundur”.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!