Home Mirëqenia ‘Blah blah blah’: Greta Thunberg ndëshkon udhëheqësit botërorë për krizën klimatike

‘Blah blah blah’: Greta Thunberg ndëshkon udhëheqësit botërorë për krizën klimatike

by E Ll

Greta Thunberg dhe kolegët e saj të fushatës rinore hodhën një ton skeptik mbi bisedimet rreth klimës këtë javë në Itali, duke thënë se shumë është premtuar, por pak është bërë për të trajtuar ngrohjen globale në gati tre dekada që nga Samiti historik i Tokës.

Frika se ndryshimi i klimës po përkeqësohet u rrit pasi një raport i OKB -së në gusht paralajmëroi se situata ishte rrezikshmërisht afër daljes jashtë kontrollit, me botën e sigurt që do të përballet me ndërprerje të mëtejshme për brezat e ardhshëm.

“Tridhjetë vjet blah, blah, blah,” tha Thunberg në seancën hapëse të një eventi Youth4Climate të martën.

Mijëra aktivistë të rinj janë mbledhur në Milano këtë javë me rreth 400, nga rreth 190 vende, për shkak të angazhimit me politikëbërësit për të nxjerrë propozime për zgjidhje të mundshme.

“Të ashtuquajturit udhëheqës kanë zgjedhur të rinjtë në takime si ky për të pretenduar se po na dëgjojnë, por ata nuk po na dëgjojnë,” tha Thunberg.

“Nuk ka planet B … Ndryshimi nuk është vetëm i mundshëm, por i nevojshëm, por jo nëse vazhdojmë ashtu siç kemi bërë deri më sot.”

Të rinjtë aktivistë, të cilët luftuan për të sjellë ndryshimin e klimës në krye të axhendës globale vite pasi udhëheqësit në Samitin e Rios në 1992 në Brazil u zotuan të merreshin me problemet mjedisore, po sfidohen për të ndihmuar në gjetjen e zgjidhjeve përpara samitit të Kombeve të Bashkuara COP26 në nëntor.

Propozimet e tyre do të verifikohen nga ministrat e klimës dhe energjisë që mblidhen në të njëjtin vend për takimin e tyre para COP26, dhe disa do të gjejnë rrugën drejt samitit të Glasgow.

Takimet vijnë pasi çmimet e larta të energjisë në tregjet botërore nxisin frikën e një reagimi popullor kundër reformës klimatike.

Konferenca e OKB-së COP26 synon të sigurojë veprime më ambicioze klimatike nga afro 200 vende që nënshkruan Marrëveshjen e Parisit 2015 dhe ranë dakord të përpiqen të kufizojnë ngrohjen globale të shkaktuar nga njerëzit në 1.5 gradë Celsius.

“Të rinjtë duhet të fillojnë të përfshihen në negociatat aktuale,” tha Rose Kobusinge, një delegate e të rinjve nga Uganda. “Ne duam 1.5 (gradë) dhe nuk do të shkojmë përtej kësaj.”

Paraja flet

Në samitin e tyre para COP26, i cili fillon të enjten, rreth 50 ministra të klimës do të merren me pengesat, duke përfshirë pikëpamjet e ndryshme mbi ritmin e tranzicionit dhe kush paguan për të.

Premtimet e reja të energjisë dhe financimit nga SHBA dhe Kina i kanë lënë negociatorët më optimistë, shumë vende të G20, përfshirë ndotësit kryesorë si Kina dhe India, ende nuk do të japin përditësime të planeve të tyre afatshkurtra të veprimit mbi klimën.

“Tani është koha që udhëheqësit e ekonomive më të mëdha dhe emetuesit më të mëdhenj të gazit serë të bëjnë angazhime shumë më të guximshme,” tha Presidenti britanik i COP26 Alok Sharma, në një video mesazh të martën.

Aktivistët klimatikë po kërkojnë që politikëbërësit të përputhen me retorikën e tyre dhe të grumbullojnë miliarda dollarë të nevojshëm për të hequr qafe karburantet fosile nga bota për energji më të pastër gjatë një viti që ka parë valë të nxehta rekorde, përmbytje dhe zjarre.

“Paraja flet, dhe nëse kombet e pasura nuk ristrukturojnë borxhin për kombet e varfra dhe angazhojnë 500 miliardë dollarë për veprimet klimatike nga viti 2020-2024, nuk ka kuptim të humbim kohë në këto takime,”

tha Oscar Soria nga rrjeti aktivist me bazë në SHBA.

Kombet e pasura që u zotuan një dekadë më parë për të mobilizuar 100 miliardë dollarë në vit për të ndihmuar vendet e cenueshme të përshtaten dhe të kalojnë në energji më të pastër, janë akoma të shkurtër të synimit të tyre për vitin 2020.

“Ishte premtuar ndryshim deri në vitin 2020 dhe ne jemi ende duke pritur,” tha Vanessa Nakata, një delegate e të rinjve nga Uganda.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!