Home News Asteroidët rrezik për planetin tonë. Çfarë do të bëjë NASA?

Asteroidët rrezik për planetin tonë. Çfarë do të bëjë NASA?

by E Ll

Pas vitesh studimi dhe diskutimi, NASA është gati të nisë përpjekjen e saj të parë për të kursyer Tokën nga lloji i fatkeqësisë që shuajti dinosaurët, duke përplasur një sondë hapësinore në një asteroid për të ndryshuar shpejtësinë dhe kursin e saj.

Incidenti në Rusi ishte një paralajmërim.

Në një mëngjes dimri të vitit 2013, një meteor me madhësinë e një ndërtese katërkatëshe bërtiti në të gjithë vendin, duke shpërthyer pranë qytetit të Chelyabinsk dhe duke plagosur më shumë se 1600 njerëz mes dëmeve të gjera materiale.

Pjesa e gurit dhe e hekurit, e cila ishte 60 metra e gjerë, shërbeu si një kujtesë e dhunshme se Toka, e bombarduar çdo ditë me tonelata mbeturinash që shkojnë në hapësirë, kryqëzohet periodikisht me vrasës të mëdhenj planetësh – dhe një pjesë e konsiderueshme e tyre mbeten pa dokumente.

Pas vitesh studimi dhe diskutimi, NASA është gati të nisë përpjekjen e saj të parë për të kursyer Tokën nga lloji i fatkeqësisë që shuajti dinosaurët, duke përplasur një sondë hapësinore në një asteroid për të ndryshuar shpejtësinë dhe kursin e saj. Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART) nis më 23 nëntor sipas kohës lokale në bordin e një rakete SpaceX nga Kalifornia dhe do të lundrojë për 10 muaj drejt një sistemi asteroid binar.

Ideja është që nëse njerëzit kanë kohë të mjaftueshme për të reaguar – dekada e tëra njoftimi se është e preferueshme – energjia e mjaftueshme mund të transferohet në një shkëmb me shpejtësi për të ndryshuar trajektoren e tij dhe për ta bërë atë të humbasë Tokën, duke shmangur katastrofën deri dhe duke përfshirë një ngjarje të nivelit të zhdukjes. (Megjithëse një temë popullore në fantashkencën, vlen të përmendet se mjetet aktuale të NASA-s për teknikat e shtytjes së asteroideve nuk përfshijnë Morgan Freeman, Bruce Willis ose armë bërthamore.)

Duke pasur parasysh natyrën kritike të punës, “nuk është e vështirë të sugjerosh se DART mund të jetë një nga misionet më të rëndësishme të ndërmarra ndonjëherë nga NASA”, shkroi Casey Dreier, një analist me The Planetary Society, në një memo të nëntorit drejtuar anëtarëve.

“Ky test është për të demonstruar se kjo teknologji është mjaft e pjekur në mënyrë që të jetë gati nëse zbulohet një kërcënim aktual i goditjes së asteroidit,” tha Lindley Johnson, oficeri i mbrojtjes planetare të NASA-s, në një konferencë shtypi më 4 nëntor.

Në shtator të vitit të ardhshëm – nëse gjithçka shkon siç është planifikuar – anija DART do të synojë Dimorphos-in, trupin shkëmbor më të vogël, 530 këmbë, i lidhur gravitativisht me Didymos më të madh, i cili është pothuajse 2600 metra i gjerë. Dy shkëmbinjtë udhëtojnë rreth 1 kilometër (0.6 milje) larg njëri-tjetrit, dhe Dimorphos orbiton vëllanë e tij më të madhe çdo 11 orë e 55 minuta, “ashtu si ora”, tha Johnson.

Duke udhëtuar me rreth 15,000 mph, anija, e cila peshon 1,344 paund dhe është 59 këmbë e gjerë, do të përplaset ballë për ballë me Dimorphos për të ngadalësuar shkëmbin me një fraksion të sekondës dhe për të rregulluar periudhën e tij orbitale rreth asteroidit më të madh me disa. minuta.

“E gjitha ka të bëjë me matjen e transferimit të momentit: Sa vrull i japim asteroidit duke e goditur atë me anijen kozmike?” tha Andy Cheng, hetuesi kryesor për misionin në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar të Universitetit Johns Hopkins, i cili ndërtoi dhe menaxhon anijen kozmike.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!