Home Kuriozitet As Parisi apo Singapori, ky është qyteti më i shtrenjtë në botë

As Parisi apo Singapori, ky është qyteti më i shtrenjtë në botë

by E Ll

Tel Avivi është qyteti më i shtrenjtë në botë për të jetuar pasi inflacioni në rritje ka rritur kostot e jetesës në nivel global, sipas një sondazhi të publikuar ditën e sotme.

Qyteti izraelit u ngjit me pesë shkallë për të fituar vendin e parë për herë të parë në renditjen autoritative të përpiluar nga Economist Intelligence Unit (EIU).

Indeksi i kostos botërore të jetesës është përpiluar duke krahasuar çmimet në dollarë amerikanë për mallrat dhe shërbimet në 173 qytete.

Tel Avivi u ngjit në renditje pjesërisht për shkak të fuqisë së monedhës kombëtare, shekelit, kundrejt dollarit, si dhe rritjes së çmimeve për transportin dhe sendet ushqimore.

Parisi dhe Singapori dolën së bashku të dytat, të ndjekur nga Cyrihu dhe Hong Kongu. Nju Jorku ishte në vendin e gjashtë, ndërsa Gjeneva në vendin e shtatë.

Përfundimi i top 10 ishte Kopenhagen në të tetën, Los Angeles në të nëntën dhe Osaka, Japoni, në të 10-tën.

Vitin e kaluar, sondazhi vendosi Parisin, Cyrihun dhe Hong Kongun në vendin e parë të përbashkët.

Të dhënat e këtij viti u mblodhën në gusht dhe shtator ndërsa çmimet për mallrat dhe mallrat u rritën dhe tregojnë se mesatarisht çmimet u rritën 3.5 përqind në terma të monedhës vendase — norma më e shpejtë e inflacionit e regjistruar gjatë pesë viteve të fundit.

Kufizimet sociale për shkak të pandemisë së koronavirusit “kanë ndërprerë furnizimin e mallrave, duke çuar në mungesa dhe çmime më të larta”, tha Upasana Dutt, kreu i kostos së jetesës në mbarë botën në EIU.

“Ne mund të shohim qartë ndikimin në indeksin e këtij viti, me rritjen e çmimeve të benzinës veçanërisht të theksuar,” tha ajo, ndërsa bankat qendrore pritet të rrisin normat e interesit me kujdes, duke ulur inflacionin.

Shifra mesatare e inflacionit nuk përfshin katër qytete me norma jashtëzakonisht të larta: Karakasin, Damaskun, Buenos Airesin dhe Teheranin.

Kryeqyteti iranian u rrit nga vendi i 79-të në vendin e 29-të në renditje pasi sanksionet e SHBA kanë rritur çmimet dhe kanë shkaktuar mungesa. Damasku u rendit si qyteti më i lirë në botë për të jetuar.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!