Home News “As masteri, as doktoratura nuk ka vlerë” – ja çfarë tha Ministri i Arsimit …

“As masteri, as doktoratura nuk ka vlerë” – ja çfarë tha Ministri i Arsimit …

by E Ll

Kabineti taleban në Afganistan: Edhe pse talebanët kanë premtuar ndryshim, duke u përpjekur të kërkojnë njohje globale, pretendime të tilla janë vënë në pikëpyetje dhe janë hedhur poshtë mes kritikave të përhapura.

Më pak se një muaj pasi talebanët u kthyen për të sunduar Afganistanin, një kabinet i ri u zbulua të martën.

“Në të ardhmen, të gjitha çështjet e qeverisjes dhe jetës në Afganistan do të rregullohen nga ligjet e Sheriatit të Shenjtë,” këtë bëri të qartë udhëheqësi i talebanëve Haibatullah Akhundzada në deklaratën e tij të parë publike që nga rënia e Kabulit më 15 gusht.

Edhe pse talebanët kanë premtuar një version të ri, të përmirësuar të grupit të ashpër, në përpjekje për të kërkuar njohje globale, pretendimet janë vënë në pikëpyetje për shkak të realitetit në terren dhe deklaratave të udhëheqësve të tij.

Një video e shpërndarë gjerësisht në mediat sociale tregon Ministrin e Arsimit të Talibanëve, Shejh Molvi Noorullah Munir, duke ulur rëndësinë e arsimit të lartë.

“Asnjë diplomë masteri ose doktoraturë nuk është më e vlefshme nga sot. Ju shikoni që mullahët dhe talebanët që janë në pushtet, nuk kanë doktoraturë, master apo edhe diplomë të shkollës së mesme, por janë më të mëdhenjtë nga të gjithë,” dëgjohet Shejh Molvi Noorullah Munir duke thënë në video.

dëgjohet Shejh Molvi Noorullah Munir duke thënë në video.

Siç pritej, kjo deklaratë tërhoqi kritika të mëdha.

Universitetet private dhe institucionet e arsimit të lartë janë rihapur në Afganistan, por po ndjekin rregullat e reja gjinore. Fotografitë që tregojnë studentë meshkuj dhe femra afgane të ulur në të njëjtën klasë të ndara me një perde janë bërë gjithashtu virale.

Sipas agjensive të lajmeve të Afganistanit, studentët meshkuj dhe femra do të nxënë në klasa të veçanta dhe vetëm mësueset femra do të lejohen të mësojnë nxënëset femra. Klasat e përbashkëta që përfshijnë të dyja gjinitë nuk lejohen në universitete.

 Studentët meshkuj dhe femra janë të ndarë në një klasë në Universitetin Avicenna në Kabul, Afganistan,
6 shtator 2021, në këtë fotografi të marrë nga mediat sociale.

“Disa nga universitetet janë në gjendje të përdorin ndërtesa të veçanta për vajzat, për t’i mësuar vajzat veç e veç. Por një numër universitetesh nuk kanë ndërtesa. Ato mund të ndryshojnë kohën e mësimit,” – tha një zyrtar taleban.

Të shqetësuar për pjesëmarrjen e ulët të femrave, zyrtarë nga universitetet dhe institucionet private thanë se janë të gatshëm të zbatojnë formatin e ri të përcaktuar nga ministria.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!