Home Kuriozitet Arkeologët zbulojnë një mumje 800-vjeçare në Peru

Arkeologët zbulojnë një mumje 800-vjeçare në Peru

by E Ll

Rreth 800 vjet më parë, një i ri u varros në bregun qendror të Perusë. Kujdestarët mumifikuan individin, duke i mbështjellë mbetjet e tyre me leckë, duke vendosur duart mbi fytyrë dhe duke i lidhur gjymtyrët e tyre së bashku me litar, në përputhje me praktikat funerale të njohura në rajonin malor të Andeve.

Mumja pushoi nën tokë deri në fillim të këtij viti, kur arkeologët u përplasën me varrin e tyre gjatë një gërmimi, raporton Marco Aquino për Reuters. Yomira Silvia Huamán Santillán dhe Pieter Van Dalen Luna, të dy arkeologë në Universitetin Kombëtar të San Marcos, drejtuan gërmimin, sipas një deklarate.

Siç i thotë Huamán Jeevan Ravindran të CNN, gjetja erdhi si një tronditje.

“I gjithë ekipi ishte vërtet i lumtur sepse nuk mendonim se kjo do të ndodhte,” thotë arkeologu. “Ne nuk prisnim të bënim një zbulim kaq të rëndësishëm.”

Studiuesit shpresojnë të studiojnë varrin dhe banorët e tij për të mësuar më shumë rreth komuniteteve indigjene që jetonin përgjatë vijës bregdetare të Perusë përpara ngritjes së perandorisë së Inkave në rëndësi rreth vitit 1400 të es Siç shpjegon Van Dalen Luna për CNN, “Zbulimi i këtij banori hedh një dritë të re. mbi ndërveprimet dhe marrëdhëniet në kohët parahispanike”, përpara se spanjollët të pushtonin rajonin në shekullin e 16-të.

Megjithëse gjinia e mumjes nuk është konfirmuar ende, Van Dalen Luna thotë se ata ka të ngjarë të ishin një djalë i ri që vdiq midis moshës 25 dhe 30 vjeç. Duke folur me Reuters, arkeologu shton se studiuesit shpresojnë të përdorin teknikat e datimit me radiokarbon për të marrë një “më shumë kronologji e saktë” e jetës së individit.

Individi i paidentifikuar u varros brenda një varri në formë ovale direkt nën sheshin e qytetit të Cajamarquilla. I vendosur pak jashtë kufijve të qytetit të sotëm të Limës, ky qytet i ndërtesave me tulla balte ishte dikur një qendër tregtare e gjallë. Siç shkruan Huamán për revistën Arqueología y Sociedad, Cajamarquilla është një nga vendbanimet më të mëdha parahispanike, por më pak të studiuara përgjatë bregut të Limës.

Personi i varrosur në varr mund të ketë qenë një tregtar që u zhvendos nga malet në Cajamarquilla, thotë Van Dalen Luna për CNN. Vendndodhja e varrit të tyre tregon se ata kishin një pozicion të rëndësishëm në qytet: “Fakti i gjetjes së një mumjeje me këto karakteristika në mes të sheshit e bën të qartë se ky është dikush me status të lartë,” vëren studiuesi.

Një shkallë me shtatë shkallë të çon në varr, thotë Huamán në deklaratë. Mbetjet e shpërndara të molusqeve dhe eshtrave rreth pjesës së jashtme të varrimit tregojnë se njerëzit vazhduan t’i sillnin oferta, të tilla si ushqim deti dhe mish llama, për të vdekurit shumë kohë pasi ata vdiqën, sipas CNN. Gjëra të tjera varresh të gjetura në vend përfshijnë qeramikë, vegla guri dhe perime.

Në kulmin e saj, banorët e Perandorisë Inka shpesh mumifikonin udhëheqësit e tyre, duke përfshirë trupat e tyre në rituale dhe ceremoni si një mënyrë për të zgjeruar ndikimin e figurave të nderuara pas vdekjes. “Arkeologët tani mendojnë se mumifikimi artificial i transformoi njerëzit e dashur në përfaqësues të komunitetit – ambasadorë në botën natyrore që siguruan pjellorinë e pasardhësve të tyre dhe burimet e tyre,” shkroi Christopher Heaney për revistën Smithsonian në 2015. Kur forcat spanjolle pushtuan rajonin në mesi i viteve 1500, disa fisnikë indigjenë në fakt i rezistuan sundimit kolonial duke fshehur mumiet nga autoritetet evropiane dhe duke i nderuar ato në fshehtësi.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!