Home Art dhe Kulturë Arabia Saudite rizgjon interesin e Hollivudit

Arabia Saudite rizgjon interesin e Hollivudit

by E Ll

Që kur Arabia Saudite hoqi ndalimin e saj 35-vjeçar të kinemasë lidhur me fenë në vitin 2017, mbretëria ka përjetuar një lulëzim në të gjitha aspektet e aktivitetit të industrisë së filmit, duke u bërë së fundmi territori më fitues i Azisë Perëndimore për sa i përket kthimeve të arkëtimeve teatrale. Tërheqja e prodhimeve ndërkombëtare të filmit dhe televizionit është padyshim një pjesë kyçe e kësaj përpjekjeje të drejtuar nga qeveria.

Festivalet e fundit të filmit në Kanë dhe Venecia panë fillimin e një komisioni filmi për AlUla, një zonë e madhe me shkretëtirë dhe gurë gjigantë që krenohet me një qytet të lashtë. Xhirimi i parë i madh i Hollivudit në AlUla u zhvillua në fillim të këtij viti – drama e Anthony dhe Joe Russo “Cherry”, ku Tom Holland luan si një veteran i Luftës së Irakut, i kthyer në droguar nga opioidet, një film Apple Original për të cilin shkretëtira saudite ishte në vend të Irakut.

“Ne organizuam xhirimin e “Cherry”, i cili u xhirua tre ditë në AlUla dhe një ditë në Ryadh,” thotë Stephen Strachan, i cili është komisioneri i filmit i Komisionit Mbretëror për AlUla. “Ishte njësia e dytë, por ishte me vëllezërit Russo.”

Një tjetër foto e Hollivudit që po xhirohet tani në AlUla është aksion-trilleri i Gerard Butler “Kandahar”, me regji nga Ric Roman Waugh, të cilin MBC, gjiganti televiziv në pronësi saudite, është duke bashkëprodhuar dhe bashkëfinancuar së bashku me Capstone Group dhe CAA Media Finance. . Kamerat filluan të rrotullohen në mes të nëntorit me një ekuipazh prej afërsisht 200 personash, nga të cilët “do të thosha se të paktën 8% deri në 10% e ekuipazhit janë shtetas sauditë,” thotë Strachan. “Për vitin e ardhshëm, ne kemi një skemë trajnimi që duam ta zbatojmë. Kështu që do të kemi shumë më tepër vendas që do të jenë në gjendje të marrin pjesë në xhirime.”

Ambiciet e Arabisë Saudite për të ndërtuar një industri filmi janë penguar nga vrasja e gazetarit Jamal Khashoggi në vitin 2018 dhe raportet që duket se implikojnë princin e kurorës Mohammed bin Salman në vrasjen që bëri që kompanitë mediatike nga SHBA dhe gjetkë të tërhiqen.

Por Hollywood duket se po kthehet në heshtje. Fondi publik i mbretërisë mori një aksion të rëndësishëm në Walt Disney Co. nga tregu i hapur prillin e kaluar dhe investoi afërsisht 50 milionë dollarë në kompaninë e prodhimit të vëllezërve Russo AGBO në të njëjtën kohë. Më pas, produksionet e para në SHBA kanë ardhur në AlUla dhe të tjera pritet të pasojnë.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!