Home Flokët Alopecia pas lindjes: gjithçka që duhet të dini

Alopecia pas lindjes: gjithçka që duhet të dini

by admin

Alopecia pas lindjes ka të bëjë me ndryshimet hormonale që ndodhin në këtë fazë. Le të zbulojmë në detaje se çfarë është.

Alopecia pas lindjes është humbja e flokëve që pason shtatzëninë. Për të qenë të saktë, ndodh dy ose tre muaj pas lindjes. Nuk ka të bëjë me llojin e ushqyerjes me gji.

Shkaqet e alopecisë pas lindjes

Ky lloj alopecie shkaktohet nga çekuilibrat e përkohshëm hormonalë që ndodhin pas lindjes. Sidoqoftë, ndikojnë edhe faktorë të tjerë si:

    Stresi: normalshtë normale që një grua që është bërë nënë të ndihet e trazuar ose e stresuar.

    Nivelet e hekurit: ulja e niveleve të hekurit ndodh në një përqindje të lartë të grave pas lindjes dhe kjo ndikon në humbjen e flokëve.

Cikli biologjik i flokëve

Për të kuptuar se nga çfarë konsiston alopecia pas lindjes, është e rëndësishme të njihni ciklin biologjik të flokëve. Çdo gjëndër e flokëve është e aftë të zhvillojë 20 deri në 25 cikle. Këto cikle, siç shpjegohet në LaRoche, përbëhen nga 3 faza:

    Anagen: korrespondon me fazën e rritjes dhe zgjat nga 2 deri në 6 vjet.

    Catagen: është faza në të cilën ndalet rritja e flokëve. Ka një kohëzgjatje prej 2 ose 3 javësh.

    Telogjeni: në këtë fazë flokët bien. Ky proces zgjat rreth 3 muaj. Pastaj faza e Anagen fillon përsëri në të njëjtën gjëndër.

Përgjithësht 90% e flokëve është në fazën e rritjes, ndërsa 10% e mbetur është në fazën e rëniës. Sidoqoftë, nivelet e estrogjenit dhe hormoneve tiroide i mbajnë flokët në fazën e anagenit gjatë shtatëzënësisë. Kjo është arsyeja pse shumë gra shtatzëna i vërejnë flokët e tyre më të shëndetshëm dhe më vëllimorë.

Alopecia pas lindjes

Pas lindjes, nivelet e hormoneve ribalancohen dhe të gjitha flokët që ishin në fazën e rritjes kalojnë papritur në fazën e rënies. Pas kësaj, gjatë muajit të dytë ose të tretë të jetës së foshnjës, gruaja do të vuajë nga alopecia pas lindjes.

Nëse gjatë shtatzënisë gruaja humbet midis 50 dhe 100 qime në ditë, pas lindjes ky numër mund të trefishohet, duke humbur deri në 500 qime në ditë.

Kohëzgjatja e alopecisë pas lindjes varion nga 4 deri në 6 muaj, megjithëse rikuperimi i flokëve do të zgjasë disa muaj dhe do të jetë shumë subjektiv.

Anemia dhe alopecia pas lindjes

Mungesa e hekurit ose anemia e mungesës së hekurit është shumë e zakonshme gjatë fazës pas lindjes.

Kjo është për shkak të humbjes së konsiderueshme të gjakut gjatë lindjes.

Mungesa e hekurit çon në uljen e niveleve të hemoglobinës, kështu që indet nuk marrin sasinë e nevojshme të oksigjenit. Në planin afatgjatë, llambat e flokëve dobësohen, gjë që favorizon shfaqjen e alopecisë pas lindjes.

Po kështu, faktorë të tillë si:

    Lodhja.

    Pagjumësia.

    Ndryshimet në zakonet e të ngrënit.

    Stresi për shkak të detyrave të reja dhe kujdesit për të porsalindurin.

Parandalimi dhe trajtimi i alopecisë pas lindjes

Për të parandaluar dhe qetësuar simptomat e alopecisë pas lindjes, gratë duhet të kujdesen për flokët e tyre.

Produktet

Gruaja duhet të krehë butësisht flokët e saj dhe të përdorë produkte të përshtatshme për alopecinë. Përveç kësaj, është e këshillueshme që të kufizoni përdorimin e tharëses së flokëve, furça të ashpra dhe trajtime të tjera që mund të jenë agresive për flokët.

*Artikuj të tjerë që mund t’ju interesojnë:

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!