Home News Afganistan : Vajzat ankohen për mbylljen e shkollave

Afganistan : Vajzat ankohen për mbylljen e shkollave

by E Ll

Banorja e Kabulit, Rahela Nussrat, 17 vjeç, është në vitin e fundit të shkollës së mesme, por ajo nuk ka qenë në gjendje të marrë pjesë në mësime. Arsyeja: Sundimtarët e rinj të Afganistanit kanë vendosur t’i mbajnë vajzat adoleshente jashtë shkollës.

Muajin e kaluar, talebanët njoftuan se shkollat ​​do të hapeshin, por vetëm djemve të të gjitha moshave iu kërkua të ktheheshin në shkollë, duke lënë jashtë vajzat e shkollës së mesme. Lëvizja ka ngritur pyetje për politikën e grupit në lidhje me edukimin e grave. Talibanët thanë se “një mjedis i sigurt mësimi” ishte i nevojshëm para se vajzat e moshuara të ktheheshin në shkollë, duke shtuar se shkollat ​​do të rihapen “sa më shpejt të jetë e mundur”, pa dhënë një afat kohor.

Sipas një sondazhi të vitit 2015 (PDF) të përgatitur për UNESCO nga Forumi Botëror i Edukimit, gati 50 përqind e shkollave afgane nuk kishin ndërtesa të përdorshme. Më shumë se 2.2 milion vajza afgane nuk ishin në gjendje të ndiqnin shkollën vitin e kaluar, dhe kjo është e barabartë me 60% të totalit të fëmijëve në vend.

Mijëra të rinj afganë u larguan nga vendi pasi talebanët u kthyen në pushtet më 15 gusht, 20 vjet pasi ai u hoq nga pushteti në një pushtim ushtarak të udhëhequr nga SHBA. Qëndrimi i talebanëve në edukimin e vajzave dhe grave është përballur me kritika nga Katari dhe Pakistani, të cilët i kanë bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar që të angazhohet me talebanët.

Në një konferencë shtypi muajin e kaluar, Ministri i Jashtëm i Katarit Shejh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, tha se ishte “shumë zhgënjyese të shohësh hapa që merren mbrapa” nga talebanët, të cilët në vitet 1990 ishin udhëheqësit e vetëm që ndaluan ndonjëherë gratë dhe vajzat nga arsimi dhe punësimi në historinë afgane.

“Ideja që gratë nuk duhet të arsimohen nuk është thjesht islamike. Nuk ka asnjë lidhje me fenë, “tha Imran Khan, kryeministri pakistanez, për BBC.

Para mbërritjes së talebanëve, traditat kulturore u përdorën si bazë për disa familje për të mbajtur vajzat e tyre, veçanërisht ato më të vjetrat, nga shkolla. Sipas UNICEF, 33% e vajzave afgane janë martuar para moshës 18 vjeç.

Që kur erdhën në pushtet, talebanët kanë dërguar sinjale të përziera për gratë që kthehen në punë në zyrat qeveritare dhe ka detyruar universitetet të miratojnë politika të ndarjes gjinore në mënyrë që të rihapen.

Khurram, një ish -përfaqësuese e të rinjve në Kombet e Bashkuara, tha se nuk shihte nevojën për ndarjen e gjinive në institucionin kryesor të arsimit të lartë në Afganistan.

“Në kaq shumë pjesë të vendit, ndarja gjinore është normë. Njerëzit janë mësuar me të. Edhe në Kabul, dasmat ndahen sipas gjinisë, “tha Durrani për Al Jazeera nga provinca jugore e Kandahar.

Megjithatë, Khurram, studente e drejtësisë, tha se megjithëse gratë afgane kanë rënë dakord me këto rregullore të reja mbi ndarjen, talebanët nuk kanë arritur të mbijetojnë deri në fund të marrëveshjes – për të hapur shkollat.

Të hënën, shefi i OKB -së kritikoi premtimet e “thyera” të talebanëve për gratë dhe vajzat afgane, duke iu referuar mbylljes së vazhdueshme të shkollave.

Durrani tha se ajo që është më e rëndësishme për vajzat dhe gratë afgane është që të mund të studiojnë pa ndërhyrjen e talebanëve.

“Në këtë pikë, për këto vajza, gjithçka ka të bëjë me edukimin. Edhe nëse martohen dhe duhet të ulen në shtëpi pas kësaj, ata duan që diploma, një copë letër, të tregojë se çfarë kanë arritur. – ”tha Durrani për të rejat me të cilat ka folur në Kandahar.

Talibanët kanë urdhëruar që vetëm mësueset femra të mund të marrin mësim në shkollat ​​e mesme të vajzave. Mësuesit meshkuj më të vjetër lejohen vetëm kur nuk ka mësues të mjaftueshëm femra.

Durrani dhe të tjerët kishin frikë se përpjekja për të parandaluar vajzat adoleshente nga arsimi është vetëm hapi i parë drejt diçkaje më të madhe dhe më të rrezikshme.

Mungesa e grave në kabinet, zyrtarët talebanë që gjykojnë për veshjen dhe parfumin e grave shihen si paralajmërues të diçkaje më të keqe.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!