Home Mirëqenia A janë shkollat gati të presin fëmijët?

A janë shkollat gati të presin fëmijët?

by E Ll

Për fëmijët dhe prindërit në shumë vende, shtatori paralajmëron fillimin e një viti të ri akademik. Është një periudhë e mbushur me blerje rrobash, uniformash dhe artikujsh shkollorë.

Por ky vit është ndryshe, ekziston shqetësimi me emrin COVID dhe i sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes që pritet të përhapen aty ku fëmijët përzihen me njëri -tjetrin në hapësirat e brendshme.

Shumë vende kanë vazhduar me vaksinimin e fëmijëve 12-15-vjeçarë kundër COVID për të ndihmuar në zbutjen e numrave, por ka vende që ende nuk kanë vendosur nëse vaksinimi i grupeve të reja është në interesin e tyre më të mirë. Kjo do të thotë që duhet të mbështetemi në masa të tjera për të zvogëluar përhapjen e koronavirusit dhe viruseve të tjerë të frymëmarrjes tek fëmijët gjatë shkollës.

Higjiena e duarve, mbajtja e maskave, distancimi shoqëror dhe testimi i rregullt mbeten mjete të rëndësishme në zvogëlimin e përhapjes së COVID. Por, ajo që po bëhet gjithmonë e më e  qartë është se sa i rëndësishëm është ajrimi i mirë në zvogëlimin e përhapjes së virusit.

Tani është rënë dakord gjerësisht nga shkencëtarët në të gjithë botën se koronavirusi kryesisht përhapet përmes grimcave të aerosolit, domethënë nga ajri. OBSH përditësoi faqen e saj të internetit dhe përfshiu rrugët ajrore si një mënyrë transmetimi e virusit. Kjo do të thotë se njerëzit që mbartin COVID mund të marrin frymë, të kolliten ose teshtijnë në grimca të vogla që qëndrojnë në ajër dhe këto grimca merren nga njerëz të tjerë të cilët më pas infektohen. Grimcat e aerosolit që përmbajnë virusin mund të qëndrojnë pezull në ajër për orë të tëra nëse nuk ka sisteme të mira ventilimi ose filtrimi të ajrit.

Transmetimi në ajër është i ndryshëm nga mekanizmi i shumëpërfolur i “përhapjes së pikave” (nxiti idenë e distancimit shoqëror) që i referohet pikave shumë më të mëdha të kollitura, teshtitura apo edhe të folura nga një person i infektuar.

Është e rëndësishme të mbash mend se shumë të rinj shfaqin simptoma të buta ose aspak të COVID dhe mund të ndjekin mësimet pa e ditur se po strehojnë virusin. Në të njëjtën kohë, ka fëmijë klinikisht jashtëzakonisht të prekshëm në shkolla dhe kolegje që janë në rrezik të shtuar për t’u sëmurë rëndë me COVID dhe ata meritojnë të mbrohen.

E gjithë kjo kërkon investime dhe para – dhe në një vit ku shumë vende kanë pësuar vështirësi ekonomike si rezultat i pandemisë, kjo mund të jetë një pilulë e hidhur për disa qeveri. Ky brez ka vuajtur mjaft për shkak të pandemisë. Për hir të shëndetit të tyre, duhet të veprojmë tani.

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!